Megelőzhető csapágy meghibásodás (Blog)

Hogyan kerülhetjük el legkönnyebben a csapágy meghibásodásokat?
 
A csapágyak fontos gépalkatrészek, melyek alkalmazása kiemelkedően fontos a gépipari berendezések megfelelő működéséhez. Számos tényező okozhatja a csapágyak meghibásodását. Éppen ezért érdemes kellő figyelmet fordítani, amelyekre az általunk kezelt blog oldalakon sem győzünk hangsúlyozni. A blog oldalakon, mint a Spek.hu ettől részletesebb információk is találhatóak, ez csak egy rövid felsorolása a legfontosabb teendőknek.
  • Figyeljünk oda a megfelelő tárolásra és beszerelésre
A megfelelő kezelés hozzájárul a csapágy élettartamához. Ha a csapágy nem azonnal kerül beszerelésre, akkor érdemes az eredeti csomagolásában, vízszintesen, lehetőleg száraz helyen tárolni. A beszerelés előtt szükséges tájékozódni az adott csapágy beszerelésének menetéről, ugyanis a csapágyak beszerelési módja típustól függően eltérő lehet.
  • Kerüljük a csapágyak túlterhelését
Fontos a csapágy kiválasztásánál, hogy azonos minőségben válasszunk és ne cseréljük ki egy olcsóbb, kevésbé strapabíró csapágyra, mert nagyobb veszteséget generálhat a beszerelése és ha eltörik a csapágy, akkor károsodást okozhat a gép más alkatrészeiben is.
  • Ügyeljünk a szennyeződés elleni védelemre
Nagy kárt okozhat a csapágyakban, ha szennyeződés kerül bele, ugyanis ezek tovább növelhetik a súrlódást, ami lerövidíti a csapágy használati idejét. Vizsgáljuk meg a csapágy működési körülményeit és ehhez mérten válasszuk ki azt a csapágyat, amely megfelelő minőségű védőlemezzel van felszerelve.  
  • Korrózió védelem
Már azzal is segíthetjük a csapágy korrózió elleni védelmét, ha a beszerelés alkalmával kesztyűt viselünk, így kizárjuk azt a lehetőséget, hogy a kezünkről por vagy izzadság kerüljön a csapágyba. A korrózió előfordulását a nagy mértékű nedvesség okozhatja. A korrózió kialakulását megelőzhetjük a megfelelő rozsdásodásgátló kenőanyagok alkalmazásával, amelyekről nagyon részletes műszaki leírások olvashatóka a spek.hu aloldalaon.
  • Használjunk megfelelő kenést
Mielőtt kiválasztanánk a csapágyhoz a kenést vegyük figyelembe a sebesség mértékét és a hőmérsékletet is, mivel a kenőanyagok elvezetik a hőt és csökkentik a súrlódást. Ha nem megfelelő a kenés a mennyisége, akkor a csapágy idő előtt tönkre mehet. Valamint a kenés során is fontos ügyelni, hogy szennyeződés ne kerüljön a csapágyba.  
 
Forrás: Spek.hu
 
Akár látszattevékenység cimkével is jelölhetnék egyes szakik a fenti instrukciókat, de a rendszeresen csapágyakkal dolgozó szakemberek mindegyike szaladt már bele egyik, vagy másik hibába. Erről is írunk a témához kapcsolódó blogok lapjain.