Trap Light - új ipari technológia jön

Ahogy azt az ipari technológiák, mint a csapágy esetében is megszokhattuk, folyamatosa mozgásban, fejlődésben vannak. Ennek egy új vívmányába ütköztünk bele - ez a Trap Light, avagy fénycsapda. Mielőtt bárki is szkeptikussá válna egy újabb "csoda" miatt, meg kell jegyezni, hogy a 2000-es évek elején nagy felhajtással megjelenő HP és LiteOn LightScribe írók és a gravírozó technológiával (vagy fényirás) szemben, itt sokkal inkább egy apró részlet felismeréséről lesz szó, amely hosszú távú technológiai fejlődést eredményezhet.
 
Megállapíthatóvá vát ugyanis, hogy az energia csapdába ejthető elektromos töltés és hő formájában, de ez idáig hagyományos módszerekkel lehetetlen volt fény formájában elnyelni. A Jeruzsálemi Egyetem és a Bécsi Műszaki Egyetem közös kutatócsoportja azt állítja, hogy tökéletes beállítást fejlesztett ki a fény csapdázására – ez az a bizonyos Trap Light.
 
Bár nem ez az első alkalom , hogy a tudósok kitalálnak egy módot a fény energia elnyelésére, valószínűleg ez az egyetlen „fénycsapda” módszer, amellyel a fényenergiát még nagyon vékony és gyenge közeg is elnyeli.
 
„Munkánkban megmutatjuk, hogyan lehet ezt a folyamatot nagyon hatékonyan megvalósítani; konkrétan bemutatjuk, hogy bármilyen alakú lézerfényt teljesen el tud nyelni még egy nagyon gyengén elnyelő közeg is, mint például egy vékony film vagy egy gyengén szennyezett üvegdarab” – nyilatkozta Stefan Rotter, a tanulmány egyik szerzője és fizikaprofesszor.
 
A kutatók gondosan megtervezett üreget építenek az elnyelő közeg köré, amely nem engedi ki a fényt. Így a fény beszorul az üregbe, ahol többször áthalad az elnyelő közegen, amíg teljesen elnyelődik és semmi sem marad belőle.

 

Trap Light

Miért van szükség fénycsapdára?

Mielőtt mélyebben belemenne a fénycsapda működésébe, meg kell értenie a fényenergia befogásának jelentőségét. Még mindig kevesebb módja ismert a fényenergia megvalósítható és hatékony közvetlen tárolásának, ezért azt más energiaformákká kell átalakítani. "A növények általi sugárzás elnyelésétől a mobiltelefon kamerájában a fény érzékeléséig a fényhullámok vagy "fotonok" által szállított energiát más energiaformákká kell átalakítani, hogy hasznosítható legyen" - mondta Rotter professzor.
 
Ez a Trap Light technológiai az ipari gépek fejlődésének egy újabb állomását is hozhatja el, amelyhez a csapágy és egyéb alkatrész gyártóknak is alkalmazkodnia kell.
 
LightScribe fényirás és gravírozó technológia erőltetett felfuttatása idejében olyan technológiát akartak ráerőszakolni az emberekre, amely nem volt szükségszerű - egy termék a LightScribe fényirás és gravírozás nélkül is jól használható volt.
 
Itt forradalmi újítás előtt állhatunk...