Tömítéstechnika

Tömítés: A tömítés olyan mechanikus tömítés, amely kitölti a két vagy több illeszkedő felület közötti teret, általában azért, hogy megakadályozza a szivárgást az összekapcsolt tárgyakból vagy azokba, miközben összenyomódik. A tömítés „kevésbé tökéletes” illeszkedési felületet tesznek lehetővé a gépalkatrészeken, ahol kitöltheti az egyenetlenségeket, ugyanakkor kellően rugalmas ahhoz, hogy működési körülmények között ellenálljon az extrudálásnak és a kúszásnak. A tömítés pontos feladata ebből a szempontból, hogy még szélsőséges nyomáson és hőmérsékleten is megakadályozza a folyadékok vagy gázok kijutását/bejutását. Általában kívánatos, hogy a tömítés olyan anyagból készüljön, amely bizonyos mértékig engedékeny, és képes deformálódni, és szorosan kitölti azt a teret, amelyre tervezték, beleértve az esetleges kisebb egyenetlenségeket is. Néhány tömítés megfelelő működéséhez tömítőanyagot kell közvetlenül a tömítés felületére felvinni.
A tömítés általában lapos anyagból készül, például papírból, gumiból, szilikonból, fémből, parafából, nitril gumiból, üvegszálból, politetrafluor-etilénből (más néven PTFE vagy teflon) vagy műanyag polimerből (például poliklór-trifluor-etilénből). A speciális alkalmazásokhoz, például a nagynyomású gőzrendszerekhez használt tömítés azbesztet tartalmazhat. 
 
Alumínium tömítőgyűrű: Az alumínium tömítőgyűrű bárhol használható a korrózióállósága miatt! Kivételt képez ez alól, néhány erős sav jelenléte.A megfelelő előmelegítés révén a alumínium gyűrű szerkezete tovább lágyul, ezáltal a nyomás alatt beágyazódik az összecsavarozandó egységek/alkatrészek egyenetlen felületeibe. Jó tudni a megfelelő méret kiválasztásához, hogy a tömítőgyűrűk/ tömítőalátétek paraméterei: belső és külső átmérő, szélesség vannak megadva. Ha a pontos méretű alátétet nem találja, akkor válasszon a gyűrű/alátét belső átmérője alapján! Például, egy 10x12-es alátét helyettesíthető egy 10x14-s, vagy akár egy 10x16-s alátéttel is.
 
Réz tömítőgyűrű: A réz tömítőgyűrű bárhol felhasználható, a korrózióállóság miatt kedvelt megoldás! Kivételt képeznek az erős savak. A helyes előmelegítés révén a réz gyűrű szerkezete tovább lágyul, vagyis a nyomás alatt beágyazódik az összecsavarozandó egységek/alkatrészek egyenetlen felületeibe. Jó tudni a megfelelő méret kiválasztásához: a tömítőgyűrűk/ tömítőalátétek paraméterei úgy vannak megadva, hogy belső és külső átmérő és szélesség.
Ha azonos méretű tömítőgyűrűt,alátétet nem találja, akkor válasszon a gyűrű/alátét belső átmérője alapján! Példának okáért, egy 10x12-es alátét helyettesíthető egy 10x14-s, vagy akár egy 10x16-s alátéttel is!
 

O-gyűrű: Egy általános felhasználású rugalmas anyagú tömítő gyűrű. Különböző anyagból készülnek.

 • NBR (Akrinitril-Butadién-Kaucsuk): A leggyakrabban alkalmazott tömítő anyag fajta, köszönhetően az ásványolaj bázisú zsírok és kenőolajok szembeni időtállóságának.
 • Viton (FKM: Fluor-Kaucsuk): Jó ellenállóképességet mutat az ásványi eredetű zsírok és olajokkal szemben. Magas a vegyi ellenállása és a hőállósága.  
 • Szilikon (VMQ: Metil-Vinil-Szilikon-Kaucsuk): Ellenálló a nedvességgel, növényi- és állati eredetű zsírokkal és olajokkal szemben.

 

Szimering: Az egyik legelterjedtebb tömítés fajta. Feladata, hogy az elforduló alkatrészek közti hézagot kitöltse, tömítse, hogy a kenőanyagokat benntartsa és a nem kívánt szennyeződéseket és folyadékot kizárja. 

 

A kategóriában 81 termék található.
 • 18x35x7 mm Szimmering

  18x35x7 mm Szimmering

  18x35x7 mm szimmering részletes adatai: Gyártó: INNE Típus: tömítőgyűrű Anyag:    15x28x7 mm szimmering paraméterek: belső átmérő: 18 mm külső átmérő: 35 mm vastagság: 7 mm   Amennyiben a Csapágy-Centrum.hu kínálatában…

  500 Ft
  Készlethiány!