Cikkek

 
 
A csapágyak biztosítják a gépek és alkatrészek megfelelő mozgását, éppen ezért fontos, hogy megfelelően legyenek karbantartva a hosszú élettartam érdekében.
 
Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a csapágyak karbantartása során?
 
1. A csapágy megfelelő tárolása
 
A csapágyakat érdemes az eredeti csomagolásában tárolni egy olyan helyen, ahol nincs kitéve a nedvességnek, pornak és a nem kívánt szennyeződéseknek. Érdemes vízszintesen tárolni, száraz környezetben. Nem ajánlott a sérült, deformálódott csapágyak beszerelése, ugyanis jóval hamarabb tönkre mehetnek.
 
 
2. Alkalmazzunk speciális segédeszközöket
 
Szükséges alkalmazni csapágylehúzót, mert a segítségével megelőzhetjük a károkat és horpadásokat. A csapágylehúzó az az eszköz, amely speciális kialakításának köszönhetően a csapágy sérülésének kockázata nélkül képes eltávolítani a csapágyat a tengelyről. 
 
 
3. Ellenőrizzük az alkalmazási felületet
 
A csapágy beszerelése előtt érdemes megnézni milyen állapotban van a tengely, illetve a csapágyház, ugyanis egy esetleges sérülés befolyásolhatja a csapágy megfelelő működését. 
 
4. A csapágy helyes felszerelése
 
A csapágyak korai meghibásodását nagy százalékban a helytelen vagy rossz technikai beszerelés okozza. A megfelelő csapágyszerelési technika alkalmazásával a csapágy élettartama nő és a berendezések meghibásodásának kockázata pedig csökken. 
 

5. Folyamatos kenés

A csapágyhibák tekintetében a nem megfelelő kenés az egyik leggyakoribb. Ez lehet túl sok vagy túl kevés kenőanyag, valamint a nem megfelelő kenőanyag használata. A megfelelő kenőanyag kiválasztása függ a hőmérséklettől, a sebességtől, terheléstől és az adott környezeti viszonyoktól.

6. A korrózió kialakulásának csökkentése

Ahol a csapágy nedvességnek van kitéve, ott elkerülhetetlen a korrózió kialakulása. Ennek hatására rozsda kerülhet a csapágy futófelületére és ez a csapágy és a berendezések korai meghibásodását idézheti elő.

7. Körültekintően válasszuk ki az új csapágyat

Ha a csapágy felhasználási ideje lejárt, akkor az új csapágy minősége egyező legyen a régivel vagy jobb. Az alacsonyabb minőségű csapágy valószínűleg hamarabb fog meghibásodni és a berendezésekben is kárt ejthet. Ezért fontos, hogy a megfelelő minőségű csapágyat válasszuk.